Son Yayınlar

Tüm yayınlara kategoriler ve arşiv kısmından hızlıca erişebilirsiniz.
Bazı yayınlar içeriği sebebiyle birden fazla kategoride bulunmaktadır.

Toprak Tevzi Komisyonu ve Sayısallaştırma

16 Mayıs 2013

   Toprak Tevzi Komisyonları, 15.06.1945 tarihinde yürürlüğe giren 4753 sayılı Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu çerçevesinde arazilerin köylülere tevzi (paylaştırma) edilmesi için oluşturulmuştur.
   Toprak Tevzi Komisyonunun yaptığı çalışmalar bir bakıma kadastro çalışmalarıdır ya da şöyle ifade edeyim: eğer köyde ilk tesis kadastrosu yapılacaksa bu sınırlandırmalara uyulması zorunludur.

  Komisyonlara ait belgeler İl Tarım Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Bu belgelerden en önemlisi, paftalardır.  Bu nedenle bu paftaların kadastro çalışmaları için alınıp sayısallaştırılması gerekmektedir. Benim bugünlerde yaptığım iş tam olarak bu: Toprak Tevzi Komisyonu görmüş köylere ait paftaları sayısallaştırmak.
    Bu paftaları incelediğimde dikkatimi çeken ilk şey, dik koordinat değerlerinin 50.000 civarında olmasıydı. Yani lokal çalışılmıştı.  Paftaya aktarılan parseller, bir nirengiye,  uygun bir koordinat (örneğin; y: 50.000 ve x: 50.000 gibi uydurulmuş) verildikten sonra bu nirengiden çıkış yapılarak ölçülmüş. Çünkü 50.000'e 50.000'lik grid nirengideydi. Paftanın ölçeği ise 1 : 5000'di. Sayısallaştırdıktan sonra memleket koordinatlarına tam olarak karar veremediğim bir yöntemle dönüştüreceğim: ya nirenginin gerçek koordinatını bulacağız ya da iki noktadan dönüşüm yapacağım. Daha farklı bir yöntem de olabilir. Bu konuda bir tecrübem yok açıkçası. Önce sayısallaştırmaları tamamlayacağız.
   Sayısallaştırmanın nasıl yapıldığını tekrar tekrar anlatmaya gerek yok. İnternette biraz araştırırsanız, videolar dahil bir çok döküman bulabilirsiniz. Sadece şunu belirtmek istiyorum: eğer parseller gibi  bir çok sınırlandırılmış bölgenin bulunduğu paftaları sayısallaştıracaksanız önce bu sınırlandırılmış bölgelerden başlayın. Yol, dere, tepe vb. şeyler parseller çizildikçe ortaya çıkacaktır, gerekirse yolların, derelerin devamını getirirsiniz; yok eğer parselleri sona bırakırsanız, benim gibi yollara, derelere ait sınırları düzeltmekle uğraşırsınız veya baştan yaparsınız. Sayısallaştırmaya başladığım ilk gün yaşadığım bu tecrübe, çok zamanımı aldı.
   Naçizane bir tavsiye.

1 yorum

  1. Инстраграмм остается самой популярной на данный момент площадкой для продвижения собственного бизнеса. Но, как показывает практика, люди еще чаще подписываются на профили в каких уже достаточное количество подписчиков. В случае если заниматься продвижение своими силами, потратить на это можно очень немало времени, поэтому гораздо лучше обратиться к спецам из Krutiminst.ru по ссылке https://ko.jpn.org/post-24852/

    YanıtlaSil

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

 

Haritacının Dünyası'nda ara

Tüm yazılar bana aittir, başka bir siteden veya yayından kopyalanmamıştır. Haritacının Dünyası. Blogger tarafından desteklenmektedir.