Son Yayınlar

Tüm yayınlara kategoriler ve arşiv kısmından hızlıca erişebilirsiniz.
Bazı yayınlar içeriği sebebiyle birden fazla kategoride bulunmaktadır.

Saçma Mevzuatlar ve İhaleli Kadastro

17 Mayıs 2013

   Her türlü işin kanunu, yönetmeliği, şartnamesi, velhasıl mevzuatı vardır. İhaleli kadastro işi de tabi ki buna dahil. 2005 yılında Kadastro Kanununda yapılan değişiklikle, fenni işler ihaleyle yapılabilmektedir. Bu değişiklikle 100 yıldır bitirilemeyen Türkiye kadastrosunun çoğu 8 yıllık kısa bir sürede tamamlanmıştır. Kadastrosu tamamlanmayan mahalle ve köylerin oranı %1'in altında düşmüştür. Bunların çoğunluğu ise sorunlu bölgeler olup, kadastro yapılmasını çeşitli sebeplerle istememektedir.
   Türkiye'de bu mevzuatlar düzenlenirken yeterince araştırma yapılmaması sebebiyle, gerçekte yaşanan sorunlara çözüm bulmakta aciz kalmaktadır.
Örneğin, bizim yaptığımız iş olan İhaleli Kadastro'da Harita  mühendislerinden istenen koşul 5 yıllık HKMO üyeliği. Mühendis buldunuz da 5 yıllık olanını istiyorsunuz. Bu koşulu taşıyan bir mühendisin bir şirket çalışanı olarak kadastroda çalışacağını zannetmiyorum. Çünkü işin hukuki boyutu çok çetrefilli. Ne kadar hukuki boyutuyla Kadastro Müdürlüğü ilgilense de etkisini yüklenici firma, mühendisler yaşıyor. Ayrıca yeterince Harita mühendisi yok, 1 yıllık tecrübe yeter de artar. -Harita işlerinin öyle ahım şahım bir zorluğu yok. Herhangi biri bizim yaptığımız işi bir kaç ayda öğrenir. Bilimsel çalışmalar ayrı.- 5 yıl sonra kendi büromu kurarım arkadaş, ne işim var bu işte. Aynı şekilde Proje Müdüründen istenen koşullar da çok ağır, yanlış hatırlamıyorsam 12 yıldan fazla kadastroyla ilgilenmiş, en az 5 yıl başka proje müdürlükleri yapmış falan... Hatta ilkin 3 Harita Mühendisi - biri Proje Müdürü-, 3 Tekniker koşulu vardı. Türkiye koşullarıyla hiç bir tutarlılığı yok. İyi  ki değişmişler, bir 100 yıl daha bitmezdi kadastro. Ayrıca kendileriyle çelişiyorlar. Kadastro müdürlükleri tecrübesiz teknikerlerle dolu. Buna ne demeli! Bir yıllık mühendisi, yani beni, kabul ettiklerine göre daha çok şey değişecek. Bazen rahatsız olduklarını vücut dilleri ele veriyor. İstemiyorlarsa gidip Mars'tan getirsinler ama önce kendilerine.
   Ayrıca, mevzuatları çok iyi ise kadastronun neden 100 yıldır bitmediğini de bir zahmet sorsunlar kendilerine.

 
 
 

1 yorum

  1. NJ Casino - DrmCD
    Dr. Michael M. Barona, 서산 출장마사지 MD. 구미 출장샵 95552 인천광역 출장마사지 likes · 12 talking about this 속초 출장안마 · 16192 were here. 익산 출장안마 New Jersey is a part of the United States, and the United Kingdom has many other

    YanıtlaSil

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

 

Haritacının Dünyası'nda ara

Tüm yazılar bana aittir, başka bir siteden veya yayından kopyalanmamıştır. Haritacının Dünyası. Blogger tarafından desteklenmektedir.