Son Yayınlar

Tüm yayınlara kategoriler ve arşiv kısmından hızlıca erişebilirsiniz.
Bazı yayınlar içeriği sebebiyle birden fazla kategoride bulunmaktadır.

NetCad'de "Ada Etrafında Adlandır" ile Kırıklarda Nokta (Poligon) Üretme ve Noktaları Yeniden Adlandırma

18 Mayıs 2013

   Özellikle sayısallaştırma benzeri çalışmalarda, sayısallaştırılacak çizgilerin kırıklarına nokta attıktan sonra noktalar arasına çizgi çekmek, işinizi iki katına çıkarır. Nokta atılıp nokta sırasına göre otomatik çizgi çizilebilir fakat çaprazda bulunan, unutulup atılırken düzeni bozan noktalar, veya çizgi hattında poligon noktaları olabilir. Bu tür sebeplerden dolayı çizgiler çizildikten sonra otomatik olarak tüm kırıklarda nokta üretilmesi işinizi kolaylaştıracaktır.

   Nokta üretme işlemi aşağıda görüldüğü gibi NetMap >Yardımcı İşlemler > Ada Etrafında Adlandır seçeneğiyle yapabilirsiniz. Ama daha önce hangi tabakalarda nokta üretilmesini istiyorsanız sadece o tabakaların açık olduğuna dikkat etmelisiniz. Gelen "Noktaları Ada Etrafında Adlandır" penceresinde "Tabaka" kısmında "Serbest"i seçerek noktalar için oluşacak tabakaya istediğiniz ismi verebilirsiniz. "Tamam" dedikten sonra nerede nokta üretilmesi isteniyorsa o bölge, sağ alt taraftaki seçenekler yardımıyla belirlenir. Eğer tüm çalışma alanı isteniyorsa ok işaretine tıklanır. 
  

NetMap
Ada Etrafında Adlandır

  Şunu da belirteyim; noktalar poligon olarak üretiliyor. Seçeneklerle düz nokta da üretiliyor olabilir. Bu konuda bilgim yok. Düz nokta şekline dönüştürmek istiyorsanız Hesap > Nokta Editörü kısmına girmeniz gerekmektedir. Nokta Editörü açılmadan önce size sunulan tabaka seçeneklerinden sadece noktanın bulunduğu tabakayı işaretli bırakmalısınız. Başka tabakalarda nokta yoksa sorun yok zaten. Daha sonra "Düzenle" bölümünde "Yeniden Adlandır"a tıkladıktan sonra açılan pencereden "Yeniden Adlandırılacaklar"a "P.*",  "Yeniden Adlandırma Kuralı" kısmına ise "*" işareti koyarak işlemi tamamlarsınız. 
   Yukarıdaki işlem sırasında yaşanabilecek bir sorun ise projenizde başka noktaların olmasıyla ortaya çıkar: poligonlar düz noktaya dönüştürülürken aynı numaralı birden fazla nokta oluşma ihtimali. Bu sorundan kurtulmak için Nokta Editörü açılırken noktaları bulunan diğer tabakaları da açmalısınız. Bu defa Nokta Editöründeki Düzenle kısmında "Sıralı Numara Ver" seçeneği tıklanır. Gelen pencereden "Başlangıç Numarası" kısmına "1" veya başlatmak istediğiniz numarayı girersiniz. Böylece Nokta Editöründe açılmış olan tüm tabakalara ait noktalar "1"den başlayarak tekrar numaralandırılır ve poligonlar da düz noktaya dönüşmüş olur. Eğer diğer tabakalara attığınız noktaların numaralarının kaçta bittiğini biliyorsanız (Nokta Editöründen öğrenebilirsiniz. Düzenle bölümünde sırala derseniz nirengilerden başlayarak numara sırasına göre sıralayacaktır), o noktaların tabakalarını Nokta Editörü açılırken işaretsiz bıraktın sonra, Başlangıç Numarası kısmına sıradaki veya istediğiniz numarayı girerek de işlem yapabilirsiniz.
   Umarım anlatabilmişimdir. Yazarak anlatmak zormuş. İlerde farklı yollar deneyeceğim. 
  

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

 

Haritacının Dünyası'nda ara

Tüm yazılar bana aittir, başka bir siteden veya yayından kopyalanmamıştır. Haritacının Dünyası. Blogger tarafından desteklenmektedir.