Son Yayınlar

Tüm yayınlara kategoriler ve arşiv kısmından hızlıca erişebilirsiniz.
Bazı yayınlar içeriği sebebiyle birden fazla kategoride bulunmaktadır.

İhaleli Kadastro Çalışmalarının Başlangıcı

22 Mayıs 2013


   İhaleli kadastronun özel sektör-kamu ortaklığıyla yapıldığını daha önce belirtmiştim. İhaleli kadastro işinde uygun bir şantiye kurulur ve bu şantiyede Kadastro Müdürlüğü teknisyenleri ve kontrol memurlarıyla birlikte çalışılır. Kontrol mühendisleri ise hem yüklenici firma hem de görevli teknisyen ve memurları denetler. Teknisyenlerin kendilerine ait bilgisayar ve masaları olur. Bu gereçlerin yüklenici firma tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca şantiyenin kadastro onayından geçmesi de gerekmektedir. Kolay kolay da beğenmezler. Müdürlüğün soğuk ve kasvetli odalarında kendileri çalışmıyormuş gibi. Olsun ama, biz şirket çalışanları için avantaj olarak görüyorum bu seçiciliği, çünkü şantiyenin iyi olması bizim için de iyi.

    Bizimle beraber çalışan teknisyenler ve memurlar, hukuki biz ise teknik kısmıyla ilgileniriz çalışmaların. Her teknisyen, bir ya da iki köy için görevlendirilir ve yaptıkları ilk iş, köy çalışma alanını, yani köy genel sınırını belirlemektir. Eğer burada mevzuata uymaya çalışırsak, genel sınırlar çevrilene kadar parsel ölçümlerini yapmamamız gerekmektedir. (Mevzuatla ilgili saçmalığa başka bir yazımda değinmiştim.) Bazen bu genel sınırların çevrilmesi aylar sürer. Süreli iş yaptığımız için buna uymaya çalışırsak, şirketin batacağınının habercisidir bu. Ondan dolayı genel sınır çalışmaları tam olarak bitmeden ölçümlere başlayabileceğimiz bizzat müdür tarafından belirtilmiştir. -En çok tabi olması gereken kişi bile mevzuatın bir kısmını dikkate almıyorsa mevzuatların saçmalığını siz düşünün artık.-
   Bu genel sınırlar için yazışmalar, tebligatlar yapılır köylere ve köy muhtarlarından bilirkişilerin seçilmesi istenir. (Bu bilirkişiler daha sonraki aşamalarda da bulunacaklardır.) Komşu köylerin kadastrosu yapılmışsa sorun yok zaten, kalan köyün genel sınırı kendiliğinden ortaya çıkacaktır; yok eğer yapılmamışsa her komşu köye de tebligatların yapılıp genel sınır için komşu köyün bilirkişilerinin de genel sınır için arazide tespitte bulunması gerekmektedir.
   Teknisyenlere tavsiyem, bu genel sınırları başka yollarla çözmeye çalışmamalarıdır. Başka yolla kastım, örneğin 25000'lik paftalar üzerinden. Bu şekilde yapmaya çalışmak araziye çıkmaktan daha zor. Her iki köyün muhtarları şantiyeye çağrılacak, bir köyün gelecek diğer köyün muhtarından bir daha haber alınamayacak, paftalardan çıkaramayacakları yerler olacak. Fakat resmi yazıyla biz şu günde şu saatte orada olacağız dersiniz. Gelirlerse ne ala; gelmezlerse her türlü geçirirsiniz, hakkınız var buna. Zaten öncesinde köylere ve diğer kurumlara kadastro çalışmasına başlanacağı bildirilmiştir. Hazırlardır yani.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

 

Haritacının Dünyası'nda ara

Tüm yazılar bana aittir, başka bir siteden veya yayından kopyalanmamıştır. Haritacının Dünyası. Blogger tarafından desteklenmektedir.